Het kasteel van Lorca, vesting van de zon

Print Friendly and PDF
Nu we regelmatig in ons tweede huis verblijven, zijn we op zoek gegaan naar een auto. In Lorca konden wij kijken naar een auto. Dit was voor mij gelijk een mooie gelegenheid om kennis te maken met de derde stad uit onze regio. Het praktische combineren met het aangename. Lorca, ligt in het zuidoosten en kreeg In 1964 de bijnaam ‘Barokke stad’ vanwege de vele kerken en kloosters die tussen 15e en de 18e eeuw in barokstijl gebouwd zijn. Even buiten het centrum ligt het kasteel van Lorca (Castillio de Lorca), ook wel de vesting van de zon genoemd (La Fortaleza del Sol).

Aankomst

Bij binnenkomst in Lorca zie je de torens van het kasteel op de berg tevoorschijn komen. Volg de borden ‘Castillo’ om bij het kasteel te komen. Een steile weg naar boven gaat naar de parkeerplaats. Tijdens het naar boven rijden heb je al een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf de parkeerplaats loop je naar de ingang van het kasteel. Dit duurt ongeveer 5 minuten en het is best een aardige klim voordat je boven bent. Tijdens deze tocht is goed te zien hoe groot het kasteel is. In totaal is het terrein 640 meter lang en 120 meter waarmee het één van de grootste kastelen van Spanje is. Ik raad je aan om stevige schoenen aan te trekken, een flesje water mee te nemen en goed in te smeren tegen de zon die aardig kan branden.

Geschiedenis

Het kasteel van Lorca is gebouwd tussen de 9e en 15e eeuw, in de tijd dat Lorca een grensstad was tussen Christelijk en Moslim Spanje. Zowel de Moren als de Christenen hebben zich gevestigd op de plek van het kasteel.

Tijdens de Moorse tijd was het een vesting. In deze periode is meerdere malen geprobeerd om de vesting binnen te dringen, dit lukte niet. Als extra bescherming tegen het gevaar is er naast de verdedigingsmuur een extra muur in de vesting gebouwd. Deze muur, de Espaldón-muur verdeelde de westkant, waar een opslagplaats voor levensmiddelen en granen was met de oostelijke kant waar de woonwijk Barrio de Alcalá lag.

De stad Lorca werd in 1244 veroverd door de Romeinse koning Alfonso X en werd de stad bij het Christelijke koninkrijk van Murcia gevoegd. De vesting werd verbouwd tot een kasteel met twee verdedigingspunten; de uitkijktorens Espolón Toren en Alfonsia Toren. Hiermee werd de grens tussen het Christelijke koninkrijk van Murcia en het Moorse koninkrijk van Granada in de gaten gehouden. In 1942 werden de Moren uit Granada verdreven.

Restant

Sinds de 18e eeuw lag het kasteel er verlaten bij en stond het zelfs op instorten. Vanaf 1931 is het kasteel een nationaal monument en zijn er kleine reparaties uitgevoerd om dit te voorkomen. Tussen 1999 en 2011 werden archeologische opgravingen uitgevoerd. Het kasteel is in 2003 opengesteld voor het publiek. Op 11 mei 2011 werd Lorca getroffen door een aardbeving. Het kasteel raakte hierdoor beschadigd. Inmiddels is dit weer hersteld.

Wandelroute

In het kasteel kun je rondlopen aan de hand van een wandelroute en een begeleidende audioguide in het Engels. De te bezoeken gebouwen liggen verspreid over het uitgestrekte gebied. Omdat het kasteel op een berg is gebouwd, lopen de paden van hoog naar laag en andersom.

Espolón Toren

Na het passeren van de katapult kom je de Espolón Toren tegen. Binnen is een kleine tentoonstelling over het kasteel en het gevaar van die tijd te zien. Er staat een schaalmodel en geluiden nemen je mee naar het roerige verleden. Als een echte held kun je de kerker in (met een gevangene) of klimmen naar de top voor een nog mooier uitzicht.

Waterreservoirs

Voorbij de Alfonsia toren staat een groot ondergronds waterreservoir. Halverwege kun je via een trap het kleine waterreservoir betreden. Hier werd een voorraad water bewaard. Er is een tentoonstelling te zien over het irrigatie systeem van het platteland van de regio Murcia. Er staat een Romeins waterrad die laat zien hoe het land voorzien werd van water. In een ander deel van het resevoir is een tentoonstelling te zien over het Christelijke en Islamitische middeleeuwse leven. Op verschillende displays staan afbeeldingen over cultuur, landbouw, oorlog en de maatschappij.

Alfonsia toren

Dit is de hoogste toren en werd gebouw als symbool voor de Castiliaanse macht. De toren telt drie verdiepingen. Er is een tentoonstelling zien over de tijd dat de stad Lorca werd geleid door koning Alfonso X. Een reeks van kunst, muziek, onderwijsdocumenten en wetboeken zijn te zien. Wat ik zelf jammer vind is dat je deze toren niet op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Op vaste tijden wordt er een rondleiding door de toren gegeven.

Overige bezienswaardigheden

In de 19e eeuwse bakkerij, vlakbij de Alfonisa toren, kun je zien hoe het brood destijds gebakken werd. Daarnaast is er een tentoonstelling over de archeologische opgravingen, een kruidentuin. En een synagoge (geopend op bepaalde tijden), de enige in de regio Murcia. Dit bewijst dat er in de Middeleeuwen een kleine Joodse gemeenschap was in Lorca.

Waar je ook loopt, je hebt een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Je merkt goed dat het kasteel destijds op een strategisch punt is gebouwd. Het bezoeken van het kasteel neemt minimaal een halve dag in beslag. Houdt er rekening mee dat de zon fel kan schijnen. Wanneer je met de auto naar beneden rijdt, kom je restanten tegen van de oude verdedigingsmuur.

Video

Informatie

Kasteel van Lorca (Castillo de Lorca), Castillo de Lorca, 30800 Lorca
Bijnamen: Vesting van de zon (La Fortaleza del Sol / Fortress of the Sun)

Vanaf Murcia ben je binnen ongeveer 50 minuten in Lorca. Parkeren is gratis en kan aan de voet van het kasteel. De entree bedraagt € 5,00 per persoon.

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken