Kasteel van Alhama de Murcia

Print Friendly and PDF

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Na onze emigratie naar Spanje zijn we druk in de weer geweest om alles te regelen. Tussendoor kwam onze familie langs, wat heel gezellig was. Zeker omdat je elkaar een tijd niet gaat zien. Het afscheid was dan ook minder leuk. Nadat ik begonnen met mijn Keyholding (www.calidakey.com) hebben een aantal klanten zich aangemeld en kon ik meteen aan de slag. Nu alles in een rustiger vaarwater terecht is gekomen, is het weer tijd om door de prachtige regio te reizen. Het eerste uitstapje in ons nieuwe thuisland is het kasteel van Alhama de Murcia.

Kasteel van Alhama

Wanneer je met de auto langs Alhama de Murcia rijdt, kom je de twee kenmerkende gebouwen tegen van dit dorp: de fabriek van El Pozo en het kasteel, bovenop de berg. Het kasteel wilde ik graag een keer bezoeken. Helaas kun je daar niet ‘zomaar’ in. Dit kan alleen tijdens rondleidingen die beperkt door het toerismebureau worden gegeven. Hun website hou ik daarom regelmatig in de gaten. Tijdens een van mijn bezoeken zag ik dat er een tour in het Engels gegeven zou worden. In al mijn enthousiasme kocht ik een toegangskaartje. De start van de tour is bij het Museo Los Baños in Alhama

Klim van 300 treden

Vanaf het museum begin je gelijk met de klim naar boven. Om naar de top te komen moet je 300 treden nemen. De gids stopte tussendoor waardoor je niet uitgeput bij de top aan komt. Het zijn makkelijk te lopen treden en je hebt niet het gevoel dat je de hoogte in gaat. Wat je wel meteen ziet is het prachtige uitzicht over Alhama en de wijde omgeving. Halverwege op de berg is de afgesloten ingang naar het kasteel. Via een lage poort kom je onderdaan de toren, achter de dubbele verdedigingsmuur. Een klein doolhof om de vijand op een dwaalspoor te krijgen. Aan de binnenkant is ook de bouwstijl te zien van de Moren en de Romeinen, die bieden hier gezeten hebben. Het kasteel was eigenlijk een verdedigingsfort en maakte deel uit van de grensversterkingen met het koninkrijk van Granada in het zuiden en met de Aragon in het noorden. De plek waar deze staat is dan ook niet ‘zomaar’ gekozen. Bovenop de berg heb je een goed zicht over Alhama de Murcia, Lorca en Murcia (stad).

Lange renovatie

Via een laag deurtje kom je in de toren, een smalle ruimte. Op de achterste en rechtermuur zitten restanten van oude muurschilderingen. Op de linkermuur is getekend door gevangen. Zij werden hier ook een periode opgesloten. Naast de toren staat een kraan. Men was ooit enthousiast begonnen met de renovatie. Door de crisis is dit helaas stil gelegd en staat de kraan sinds 2009 werkloos toe te kijken op de omgeving (dit is goedkoper dan de kraan afbouwen en weghalen). Je kunt trouwen goed zien welke stukken gerenoveerd zijn. Deze stenen zien er mooier uit. En op een aantal stukken hebben ze geprobeerd de Moorse bouwstijl na te maken. Van dichtbij kun je dit goed zien, de stenen zijn rommelig op elkaar gemetseld. Maar ach, dat is maar een klein detail.

Kaart

Prev Post

Twee worden één

Volgend bericht

Hemels plekje in de bossen

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken