Kerken in Murcia

 • door Marcel van Veldhuizen
 • 3 jaar geleden
 • Stad
 • 1
Iglesia de San Miguel 01
Print Friendly and PDF
Wanneer je aan Murcia denkt, denk je al snel aan de prachtige kathedraal van Murcia. Maar weet je ook dat er in deze stad nog meer mooie kerken staan? Niet zo imposant als de kathedraal, zeker de moeite waard om ook een bezoek aan te brengen. Ze staan door de stad verspreid, niet ver van elkaar vandaan. De kerken hebben ieder een andere architectuur en interieur, en minstens even mooi als die van de kathedraal. De kerken liggen aan de gezellige, authentieke straatjes van Murcia. Je leert de stad meteen goed kennen en je hebt een lekkere wandeling door deze fantastische stad.

Iglesia de San Miguel

De bouw van de parochiekerk ‘Iglesia de San Miguel’ begon in de 16e eeuw. De barokstijl is dan ook goed vertegenwoordigd in deze kerk. Omdat de bevolking van Murcia in deze periode toe nam, moest de kerk worden uitgebreid. Pas in het begin van de 18eeuw is de uitbreiding voltooid. De inrichting bestaat uit een een enkel schip (dit het deel van de kerk waar de kerkgangers plaatsnemen), zijkapellen en een koepel.

Binnen vallen de schilderijen op met daarop verschillende thema’s geschilderd. Er zijn bijzondere altaarstukken te vinden en beeldhouwwerken, zoals het beeld van de Spaanse beeldhouwer Francisco Salzillo. In de dakrand van de oorspronkelijke kerk zitten waterspuwers. 

Iglesia de San Miguel 02
Iglesia de San Miguel 01
Iglesia de San Miguel

Parroquia de San Bartolomé

In het historische centrum van Murcia staat Parroquia de San Bartolomé. De bouw van de huidige parochiekerk is in de 18e eeuw begonnen, nadat in de 17e eeuw het vorige gebouw was afgebroken. Al snel werden de bouwwerkzaamheden gestopt. In 1821 werd alleen de apsis (een halfronde of veelhoekige nisvormige ruimte in een kerk en het schip ter hoogte van het zijportaal) voltooid. Het middenschip en de hoofdgevel met aan de linkerkant een toren, werden tussen 1879 en 1883 in eclectische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen als een Latijns kruis met een enkel schip. Het transept aan de rechterkant is bijna twee keer zo groot als dat aan de linkerkant. In 1983 werd de parochie van San Bartolomé uitgeroepen tot een bezit van cultureel belang.

Parroquia de San Bartolomé

Iglesia de Santo Domingo

De kerk van Santo Domingo en de aangrenzende kapel ‘Capilla del Rosario’ zijn de overblijfselen van een oud kloostercomplex van de Dominicaanse Orde in de stad Murcia. Het aangrenzende plein dankt haar naam aan deze orde. Het kloostercomplex is in de 13e eeuw gebouwd. De kapel komt uit de 16e eeuw en de kerk uit het 18e eeuw. In 1836 werd besloten dat het gebied op de schop moest en dat alleen de kapel en de kerk zouden blijven staan. Het bijzondere van deze kerk is dat ze bestaat uit twee gevels. De belangrijkste gevel ligt aan Plaza Romea, de andere ligt aan Plaza Santo Domingo. Deze laatstgenoemde gevel heeft geen toegangsdeuren. In de kerk staan twee koren, de een aan de voet van de kerk, de andere voor de kapel ‘Capilla del Rosario’. Hierdoor konden de Dominicaanse religieuzen de gebeden en ceremonieën uit de kerkdienst horen.

Santo Domingo
Santo Domingo 02
Santo Domingo 01

Catedral de Murcia

De kers op de taart is de kathedraal van Murcia. De volledige naam is La Santa Iglesia Catedral de Santa María. Met de bouw is aan het einde van de 14e eeuw begonnen. Op deze plek stond eerst een oude moskee. In 1465 was de kathedraal in principe voltooid. Tot en met het einde van de 18e eeuw zijn er nog verschillende delen bijgebouwd.
De flamboyante voorgevel in barokke stijl (gebouwd in de periode 1739-1754) en het interieur van de kathedraal in Gotische stijl zijn hiervan voorbeelden. Binnen in de kathedraal is een museum waar de beroemde Romeinse sarcofaag en monstrans te zien zijn. De klokkentoren, gebouwd tussen 1521 en 1793, is het onbetwiste symbool van de kathedraal en de stad Murcia. Met haar hoogte van 93 meter is zij de op één na hoogste van Spanje (Giralda in Sevilla is de hoogste). Omdat het in een lange periode is gebouwd, heeft elke verdieping een eigen bouwstijl.

De eerste verdieping is ontworpen door de Italianen Francisco en Jacobo Florentino in 1521 en herkenbaar aan de Renaissancistische stijl.
De tweede verdieping is ontworpen door Jerónimo Quijano en is van dezelfde stijl maar heeft meer puristische kenmerken.
De vierde verdieping heeft piramide vormige koepels met beeltenissen van de heiligen Fulgencio, Leandro, Isidoro en Florentina heiligen.
Op de vijfde verdieping hangen de 20 klokken. Deze verdieping is ontworpen in Rococo-stijl. Elke klok heeft zijn eigen naam gekregen.

Kathedraal van Murcia 02
Kathedraal van Murcia
Kathedraal van Murcia 01

Word lid van de discussie

2 thoughts on “Kerken in Murcia”

 • Devenijns Walter

  Mooie reportage!

  Reply
 • campingelzorro

  Dit is op camping el zorro herblogden reageerde:
  Leuk verslag van Marcel in Murcia! EEn leuk blog om te volgen!

  Reply
 • Heilige plek dichtbij Murcia – Spaanse Droomcasa

  […] Lees ook: Kerken in Murcia […]

  Reply

Compare listings

Vergelijken