Costa Cálida

De kustlijn van de kleinste autonome provincie in het zuidoosten van Spanje

De regio Murcia ligt in Zuidoost-Spanje tussen de regio’s van Andalusië, Castilla-La Mancha en Valencia. De regio heeft een oppervlakte van 11.317 km2. In het zuidoosten ligt de kustlijn Costa Cálida aan de Middellandse zee en Mar Menor.
Costa Cálida betekent ‘warme kust’ in het Nederlands en is ongeveer 250 kilometer lang. De kustlijn begint in El Mojón, vlak onder Alicante, en loopt door tot Cuatro Calas in Águilas. Het kustlandschap bestaat uit zandduinen, langgerekte zandstranden, zoutwaterlagunes en wadden in het oosten van de regio en rotsformaties met pittoreske baaien in het zuiden. Al deze gebieden van vallen onder regeling natuurbescherming. Een groot voordeel hiervan is dat de kuststrook niet is volgebouwd met hoogbouw. 

Mar Menor

Het bijzondere van de regio Murcia is dat ze aan twee zeeën ligt: de Middellandse Zee en Mar Menor (kleine zee).
De Middellandse Zee en Mar Menor worden gescheiden door La Manga, een landtong van 22 kilometer lang. De stranden langs de Mar Menor zijn allemaal zandstranden en de totale kustlijn is 70 kilometer lang. Omdat het water van de Mar Menor slechts 7 meter diep is, is de watertemperatuur gemiddeld 5 graden hoger dan de Middellandse Zee. De Mar Menor is zeer geschikt voor watersport omdat het water minder ruig is dan de Middellandse Zee. Ook staat dit gebied bekend om haar visserij tradities.

Plaatsen langs de kust

Aan de kust liggen van noord naar zuid de volgende plaatsen: San Pedro del Pinatar, Lo Pagán, San Javier, Santiago de la Ribera, Los Alcázares, Cartagena, Puerto de Mazarrón en Águilas. 

Costa Calida Murcia 01
Costa Calida Cartagena
Costa Calida baai

Regio Murcia

De hoofdstad van de regio Murcia is het gelijknamige Murcia. Dit is de 7e grootste stad van Spanje. Andere grote steden in de regio zijn Cartagena, Lorca en Águilas.

Het landschap in de regio Murcia kent veel contrasten: valleien en bergen, vlakten tegen bergachtige gebieden, wijngaarden en plateau landschappen in het binnenland en landbouw aan de kust.

Het hoogste punt in de regio is het gebergte van Revolcadores (2.027 m), gevolgd door talrijke andere kleinere bergketens in het centrum en noordwesten van de regio, zoals El Carche, Sierra Espuña, La Pila of Ricote. In het noordoosten liggen de plaatsen Jumilla en Yecla waar hoge plateaulandschappen beplant zijn met wijngaarden. Hier worden de beroemde wijnen van de regio geproduceerd. Richting het zuiden liggen bergketens die langs de kustlijn lopen en laag gelegen gebieden die door de rivieren Guadalentín en Segura worden doorkruist. Hier zijn de vruchtbare landbouwgronden van de beroemde ‘Huerta Murciana’, de moestuin van Murcia, te vinden.

Klimaat

De zon schijnt meer dan 300 dagen per jaar en de gemiddelde temperatuur bedraagt 19°C. Deze aangename temperatuur wordt sterk beïnvloed door de ligging aan de Middellandse Zee. De  luchtvochtigheid is laag waardoor de stranden heel het jaar door een aangename plek zijn om te vertoeven. Vanwege het milde klimaat, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de Costa Cálida benoemd tot één van de gezondste gebieden ter wereld.

Natuur

De natuur is sterk vertegenwoordigd. Verspreid door de regio liggen 7 natuurparken en 19 beschermde natuurreservaten. Murcia is een uitstekende locatie voor een eigen woning. En dé uitgelezen plek voor wandelaars, fietsers en watersportliefhebbers.

Plaatsen in de Costa Cálida

Compare listings

Vergelijken