Costa Blanca

De bekende kust met witte stranden, verscholen baaien, schitterende valleien en gebergten

De Costa Blanca ligt in de provincie Alicante, één van de drie provincies in de regio Valencia (Comunidad Valenciana). De andere twee provincies zijn Valenciana en Castellón. De 200 kilometer lange kustlijn begint in Dénia en loopt naar het zuiden tot het dorpje El Mojón, waar de Costa Cálida begint.
De naam voor deze kust is in 1957 bedacht door de luchtvaartmaatschappij BEA (British European Airways), die met deze naam reclame maakte voor hun vluchten tussen Londen naar Valencia. Vanuit de lucht waren de witte stranden goed te zien. 
De Costa Blanca bestaat uit twee delen; Noord en Zuid. De grens tussen de twee delen ligt bij de stad Alicante. 

Costa Blanca Noord

De Costa Blanca Noord beslaat het gebied tussen de stad Alicante en de kustplaats Dénia. De bekendste plaats is de populaire badplaats Benidorm. Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca. De combinatie van brede zandstranden, de uitgestrekte boulevard, de grote verscheidenheid aan accommodaties, restaurants en de vele recreatieve activiteiten maken van deze plaats een trekpleister voor toeristen uit heel Spanje en Noord-Europa.
Ten noorden van Benidorm ligt het kustplaatsje Albir. In deze plaats is het een stuk rustiger dan in Benidorm. Drie kilometer landinwaarts ligt het natuurpark Sierra Helada met kliffen van 300 meter hoog. Kunstenaarsparadijs Altea ligt slechts 4 kilometer van Albir.
Het oude stadscentrum van Altea ligt op een steile helling. In de smalle straatjes staan schilderachtige witte huizen, sinaasappelbomen en geraniums. Schilders, pottenbakkers en vele andere traditionele ambachtslieden zijn hier met hun ateliers gevestigd. Het strand van Altea is meer dan 5 km lang en bestaat uit het stenen strand Cap Negret, het strand La Roda naast de oude stad en het grootste strand Cap Blanc, dat overgaat in de kust van Albir. Langs de jachthaven van Altea liggen de stranden van Pueblo Mascarat.
In het hart van de Costa Blanca ligt het oude vissersdorpje Calpe (bekend om zijn enorme rotsformaties). Calpe heeft een prachtige moderne jachthaven die naast de oude vissershaven ligt; vanaf hier is het mogelijk om boottochten te maken rond de rots en naar de nabijgelegen badplaats Benidorm.

In de kustplaatsen Dénia, Jávea, Moraira en Altea mag de hoogbouw langs de kust niet hoger zijn van vier verdiepingen. In de plaatsen Calpe en Benidorm mogen deze wel hoger zijn.

Costa Blanca
Costa Blanca_01
Costa Blanca 03

Costa Blanca Zuid

Pilar de la Horadada ligt in het meest zuidelijke puntje van de provincie Alicante en grenst aan de Costa Cálida. Het ligt vlakbij de Orihuela Costa en het bekende winkelcentrum La Zenia Boulevard. Torre de la Horadada ligt aan de Middellandse Zee.
De kustlijn bestaat uit stranden met fijn zand, idyllische inhammen en helder zeewater. Het populairste strand is Mil Palmeras. Het langste strand is Las Villas, gelegen achter de jachthaven van Torre de la Horadada.

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de bekendste steden aan de Costa Blanca. De stad heeft een aantal prachtige zandstranden. Vanaf het Postiguet strand tot aan het centrum ligt de promenade Explanada, met duizenden rode, zwarte en crèmekleurige mozaïektegels. Op een heuvel in het oude centrum van de stad ligt het kasteel van Santa Bárbara. De bekendste winkelstraten van Alicante zijn Avenida Alfonso X El Sabio en Plaza de la Puerta de San Fransisco. De oudste nog bestaande winkels zijn te vinden in de Calles Mayor, Castaños, Gerona en San Francisco. Bekend is ook Calle de las Setas (Paddenstoelenstraat). Deze straat is in 2013 versierd met grote paddenstoelen en de straat is geel met groen geverfd. 

Klimaat

De zon schijnt meer dan 300 dagen per jaar. De gemiddelde temperatuur bedraagt in de winter 16ºC. In het voor- en najaar is de gemiddelde temperatuur rond de 20ºC. In de zomer is de gemiddelde temperatuur ongeveer 35ºC.
Deze temperaturen maken dit een ideaal gebied om te overwinteren. 

Natuur

Verspreid door de Costa Blanca liggen 10 natuurparken. Eén daarvan behoort tot het archeologische erfgoed met grotschilderingen en talrijke Iberische en Romeinse overblijfselen.
Bekend is de Palmentuin van Elche, in 2000 uitgeroepen tot werelderfgoed. De tuin is ongeveer 12.000 m² groot en hier vindt u Mediterrane en tropische planten zoals sinaasappelbomen, granaatbomen en johannesbroodbomen. Ook is er een scala aan palmen en cactusachtigen van over de hele wereld.

Plaatsen in de Costa Blanca

Compare listings

Vergelijken