Costa Blanca

De Costa Blanca ligt in de provincie Alicante, één van de drie provincies in de regio Valencia (Comunidad Valenciana). De andere twee provincies zijn Valenciana en Castellón. De 200 kilometer lange kustlijn begint in Dénia en loopt naar het zuiden tot het dorpje El Mojón, waar de Costa Cálida begint.
De naam voor deze kust is in 1957 bedacht door de luchtvaartmaatschappij BEA (British European Airways), die met deze naam reclame maakte voor hun vluchten tussen Londen naar Valencia. Vanuit de lucht waren de witte stranden goed te zien. 
De Costa Blanca bestaat uit twee delen; Noord en Zuid. De grens tussen de twee delen ligt bij de stad Alicante. 

Costa Blanca 03
Costa Blanca_Altea_01

Costa Blanca Noord

De Costa Blanca Noord beslaat het gebied tussen de stad Alicante en de kustplaats Dénia. De bekendste plaats is de populaire badplaats Benidorm. Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca. De combinatie van brede zandstranden, de uitgestrekte boulevard, de grote verscheidenheid aan accommodaties, restaurants en de vele recreatieve activiteiten maken van deze plaats een trekpleister voor toeristen uit heel Spanje en Noord-Europa.


Ten noorden van Benidorm ligt het kustplaatsje Albir. In deze plaats is het een stuk rustiger dan in Benidorm. Drie kilometer landinwaarts ligt het natuurpark Sierra Helada met kliffen van 300 meter hoog. 

Het oude stadscentrum van Altea ligt op een steile helling. In de smalle straatjes staan schilderachtige witte huizen, sinaasappelbomen en geraniums. Schilders, pottenbakkers en vele andere traditionele ambachtslieden zijn hier met hun ateliers gevestigd. Het strand van Altea is meer dan 5 km lang en bestaat uit het stenen strand Cap Negret, het strand La Roda naast de oude stad en het grootste strand Cap Blanc, dat overgaat in de kust van Albir. Langs de jachthaven van Altea liggen de stranden van Pueblo Mascarat.
In het hart van de Costa Blanca ligt het oude vissersdorpje Calpe, bekend om zijn enorme rotsformaties. Calpe heeft een prachtige moderne jachthaven die naast de oude vissershaven ligt; vanaf hier is het mogelijk om boottochten te maken rond de rots en naar de nabijgelegen badplaats Benidorm.

In de kustplaatsen Dénia, Jávea, Moraira en Altea mag de hoogbouw langs de kust niet hoger zijn dan vier verdiepingen. In de plaatsen Calpe en Benidorm mogen deze wel hoger zijn.

Costa Blanca Zuid

De Costa Blanca Zuid beslaat het gebied tussen de stad Alicante en het dorpje Pilar de la Horadada, in het zuiden van de provincie. De kustlijn is in dit gebied 65 kilometer lang en bestaat uit prachtige stranden met fijn zand, idyllische inhammen en helder zeewater. Het populairste strand is Mil Palmeras. Het langste strand is Las Villas, gelegen achter de jachthaven van Torre de la Horadada.

Torrevieja is een dynamische stad aan de Middellandse Zee. Ooit was dit een klein vissersplaatsje. Nu een toeristische trekpleister. In Torrevieja liggen de bekende zoutmeren van La Mata, welke bezocht kunnen worden. 

De stranden Playa Flamenca, La Zenia, Cabo Roig en Campoamor en de urbanisatie Villamartín vormen samen de Orihuela Costa, de kuststrook van de stad Orihuela.

Costa Blanca Zuid

In dit gebied is een groot aanbod van winkels, restaurants en bars te vinden. Er liggen meerdere jachthavens en golfbanen. 

Het dorpje San Miguel de las Salinas ligt landinwaarts en op het hoogste punt van de regio. Hierdoor is er schitterend zicht op de zoutmeren La Mata in Torrevieja en citroen- en sinaasappelgaarden. 

De kustplaats Torre de la Horadada en het dorpje Pilar de la Horadada liggen voorbij de Orihuela Costa en kenmerken zich door rust en ruimte. Hier zijn veel fiets- en wandelroutes te vinden. 

Twee populaire winkelcentrums in de Costa Blanca Zuid zijn La Zenia Boulevard in La Zenia en Habaneras Shopping Centre in Torrevieja. 

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de bekendste steden aan de Costa Blanca. De stad heeft een aantal prachtige zandstranden. Vanaf het Postiguet strand tot aan het centrum ligt de promenade Explanada, met duizenden rode, zwarte en crèmekleurige mozaïektegels. Op een heuvel in het oude centrum van de stad ligt het kasteel van Santa Bárbara. De bekendste winkelstraten van Alicante zijn Avenida Alfonso X El Sabio en Plaza de la Puerta de San Fransisco. De oudste nog bestaande winkels zijn te vinden in de Calles Mayor, Castaños, Gerona en San Francisco. Bekend is ook Calle de las Setas (Paddenstoelenstraat). Deze straat is in 2013 versierd met grote paddenstoelen en de straat is geel met groen geverfd. 

Costa Blanca_01

Klimaat

De zon schijnt meer dan 300 dagen per jaar. De gemiddelde temperatuur bedraagt in de winter 16ºC. In het voor- en najaar is de gemiddelde temperatuur rond de 20ºC. In de zomer is de gemiddelde temperatuur ongeveer 35ºC. De heerlijke winter temperaturen maken dit een ideaal gebied om te overwinteren. 

Natuur

Verspreid door de Costa Blanca liggen 10 natuurparken. Eén daarvan behoort tot het archeologische erfgoed met grotschilderingen en talrijke Iberische en Romeinse overblijfselen. Zeer bekend is de Palmentuin van Elche, in 2000 uitgeroepen tot werelderfgoed. De tuin is ongeveer 12.000 m² groot en hier vindt u Mediterrane en tropische planten zoals sinaasappelbomen, granaatbomen en johannesbroodbomen. Ook is er een scala aan palmen en cactusachtigen van over de hele wereld.

Plaatsen in de Costa Blanca

Altea 1908

Altea

Schilderachtig dorpje aan de Middellandse zee.

Lees meer >

Polop 2208 01

Polop

Pittoresk dorpje omgeven door rust, natuur en bergen.

Lees meer >

Benidorm 1908

Benidorm

De meest bekendste badplaats met het hele jaar door vertier.

Lees meer >

Finestrat 1908

Finestrat

Authentiek dorpje tegen de flanken van de Puig Campana.

Lees meer >

San Miguel de Salinas plaats

San Miguel de Salinas

Betoverend mooi wonen in een rustige omgeving.

Lees meer >

Villamartin plaats

Villamartín

Omringd door dennenbossen en golfbanen

Lees meer >

Torre de la Horadada 1908

Torre de la Horadada

Kustplaats met prachtige strand, fijn zand en helder zeewater.

Lees meer >

Pilar de la Horadada 1908

Pilar de la Horadada

Een gezellig stadje dicht bij de kust met wandel- en fietsroutes.

Lees meer >

Compare listings

Vergelijken