Flamingo’s spotten in San Pedro

  • door Marcel van Veldhuizen
  • 2 jaar geleden
  • Natuurpark
  • 1
Las Salinas 08
Print Friendly and PDF
Flamingo’s spotten in het regionale park Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar stond hoog op mijn bucketlist. De afgelopen week heb ik ze in het echt bewonderd. Mijn ouders zijn een week op bezoek geweest en ik vond het leuk om ze mee te nemen. De weg naar het park is makkelijk. Vlak voor San Pedro del Pinatar wordt het park aangegeven. Vlak voor de ingang staat een informatiecentrum over de flora en fauna in dit gebied. Langs de zoutmeren kun je wandelen of met de auto rijden. Direct na het passeren van de eerste rotonde stonden de flamingo’s met hun kop in het water.
Las Salinas 00
Las Salinas 06

Flora en fauna

Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar staat bekend om de verschillende vogelsoorten die hier leven. Naast flamingo’s huizen onder andere de kluut en de steltkluut in het park. De zwarte fuut, de grote aalscholver en de oeverloper gebruiken het park als overwinteringsplaats. In het voorjaar nestelen zeezwaluwen hier. Ook de flora is heel divers: Aleppoden, duinjeneverbes, mastieken en sleedoorn zijn een aantal soorten di groeien in de  gebieden die het dichtst bij het strand liggen.

Las Salinas
Las Salinas 03

Schildpadden

Halverwege de weg is er een kleine parkeerplaats. Vanaf hier loopt een houten pad door de duinpannen richting de Middellandse Zee. Aan het begin van het pad stond een waarschuwingsbordje voor schildpadden. Helaas geen schildpadden gezien. Wel een mooi uitzicht over de zee richting de Orihuela Costa. Aan de andere kant heb je een mooi zicht op San Pedro en Lo Pagán. Op de terugweg ben ik met de auto langs de weg gestopt om de flamingo’s te fotograferen wat best lastig is omdat ze ver van de kant in het water staan.

Las Salinas schildpadden
Las Salinas 02

Tradities

Sinds de Romeinse tijd wordt in dit gebied jaarlijks tussen de 75.000 en 100.000 ton zeezout van hoge kwaliteit geproduceerd. De combinatie van het hoge zoutgehalte, de sterke zonneschijn en geringe diepte maken Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar zeer geschikt voor zoutwinning. Daarnaast is er de visserij die gebruikt maakt van een traditioneel Arabisch vissysteem, ‘Las Encañizadas’ genaamd. Om de vissen te vangen is een labyrint van riet en netten tussen de Mar Menor en de Middellandse Zee gemaakt.

Las Salinas 05
Las Salinas 07

Ligging

Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar ligt tussen de gemeenten San Pedro del Pinatar en San Javier en heeft een oppervlakte van 856 hectare, waarvan 6 km kust is.

Las Salinas strand
Las Salinas 01

Word lid van de discussie

0 thoughts on “Flamingo’s spotten in San Pedro”

  • Stranden aan de Mar Menor – Spaanse Droomcasa

    […] Lees ook: San Pedro del Pinatar | Flamingo’s spotten […]

    Reply

Compare listings

Vergelijken