De begraafplaats van Mazarrón

  • door Marcel van Veldhuizen
  • 3 jaar geleden
  • Mazarrón
  • 1
Begraafplaats Mazarron
Print Friendly and PDF

Eind juni heb ik deelgenomen aan een rondleiding die verzorgd werd door het tourismebureau van Mazarrón, ‘The City of Dead’. Deze rondleiding ging over de begraafplaats van Mazarrón, een plek waar je niet, of bijna nooit zal komen. Ik vind de Spaanse begraafplaatsen er bijzonder uitzien. Wanneer je met de auto eens stukje rijdt en dorpjes passeert, zie je de grote muren met daarachter grote en nog veel grotere gebouwen. De één nog mooier dan de ander.

Begraafplaats Mazarron 01
Begraafplaats Mazarron 02

Lees ook: Mazarrón | De verlaten mijnen

Vervallen graven

Met een klein groepje van ongeveer tien man gingen we de begraafplaats op. De rondleiding was erg interessant. We begonnen de binnenrand waar de oudste graven lagen. Veel liggen er vervallen bij. Halve beelden en kapotte ijzeren hekken. Ook een kindergedeelte ligt hier. Een van de plekken bestaan uit twee kleine graven waar een pasgeboren tweeling ligt. Ze zijn vlak achter elkaar gestorven. Daarom staat op beide graven dezelfde naam. Aan de rand eromheen staan – ik noem het muren – waar graven in lagen. Een aantal nabestaanden waren op het moment van de rondleiding druk bezig met poetsen en bidden, mooi om te zien.

Begraafplaats Mazarron 05
Begraafplaats Mazarron 04

Extravagante huisjes

In de rand daarom heen staan de extravagante huisjes waarin families, rijke en belangrijke personen in liggen begraven. In één van de huisjes achterin ligt een architect begraven die veel gebouwen in Cartagena heeft ontworpen. En één van de voormalige burgemeesters ligt hier op de begraafplaats. Er is ook een speciale plek waar omgekomen mijnwerkers met verschillende nationaliteiten liggen begraven. In de jaren ’80 is er een explosie geweest in de inmiddels verlaten mijnen toen kinderen de mijen in zijn gegaan. Helaas hebben ze dit niet overleefd. 

Begraafplaats Mazarron 06
Begraafplaats Mazarron 07

Gemeentelijke begraafplaats

In 1900 werd deze (gemeentelijke) begraafplaats geopend en werd de andere begraafplaats; ‘Camposanto Eclesial’ gesloten. De huidige plek is destijds gekozen om de destijds toenemende aantal stervenden een laatste rustplaats te geven. En ook in deze tijd wordt er gewerkt aan uitbreiding. Er wordt gewerkt aan een plek waar moslims begraven kunnen worden.
Begraafplaats Mazarron 03
Begraafplaats Mazarron 09

Verrassing

Als afsluiting kregen we de kamer te zien waar autopsie werd uitgevoerd. Tot dertig jaar geleden werd de tafel gebruikt. Tegenwoordig wordt dit in het ziekenhuis gedaan. De kamer ernaast was een ruimte waar geliefden konden meekijken met het autopsieproces. In deze ruimte liggen, nog steeds!, dozen met daarin de botten van de oude begraafplaats ‘Camposanto Eclesial’. De opzichter die deze ruimte werd heel erg enthousiast van de rondleiding. Hij besloot ons mee te nemen naar een ander oud gebouwtje op het terrein. In dit gebouw liggen stapels botten van mensen waarvan de nabestaanden geen geld hebben om het graf te betalen. Het slot is al twintig jaar niet open geweest vertelde hij. Nadat de deuren een klein stukje opengingen, vlogen de duiven eruit. Zij wisten niet wat hun overkwam, hun ‘huisje’ werd opengemaakt

Begraafplaats Mazarron 08
Begraafplaats Mazarron 10

Kaart

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken