Verlaten mijnen in Mazarrón

  • door Marcel van Veldhuizen
  • 3 jaar geleden
  • Mazarrón
  • 1
Print Friendly and PDF

Mazarrón is een voormalige mijnstad, in het zuidwesten van de regio. In de gloriedagen werden zink, lood, aluin, zilver en mineralen gewonnen. Veel koopwaar werd geëxporteerd. De ligging van de mijnen is gunstig, ze liggen vlakbij de kust. En veel werd dan ook over zee vervoerd. De mijnen liggen er al jaren verlaten bij en het gebied is vrij toegankelijk. Betreden is – uiteraard – op eigen risico. Een opvallend bord aan het begin maakt je attent op de gevaren. 

Andere wereld

Wanneer je in de mijnen loopt, lijkt het alsof je in een andere wereld bent. De bergen zijn bedekt met gele en rode tonen. Deze kleuren zijn ontstaan door oxidatie van mijnafval. Een indrukwekkend gezicht. Het lange pad naar de mijn toe is een lichte klim en het pad loopt niet recht. Goede schoenen zijn een must, je glijdt makkelijk weg.
De afgelopen weken heeft het geregeld geregend en ontstaan er plassen met roodkleurig water. De rode kleur is een gevolg van oxidatie van zuur mijnafval. Ingestorte gebouwen komen je tegemoet. Fascinerend om te zien

Hoogteverschillen

Het gebied heeft veel hoogteverschillen, wat niet altijd opvalt. Op een aantal plekken is de gemeente bezig om een afzetting te maken. Goed voor de veiligheid, minder voor de fotogenieke plaatjes. En ook langs de mijningangen kun je lopen. Smal en donker; de mijnen liepen tot wel 500 meter diepte. Het is niet voor te stellen dat mensen in zulke omstandigheden hebben moet werken.

Einde mijntijdperk

De winning van ijzer is aan het begin van de twintigste eeuw gestopt. De aluin mijn is gesloten in 1953 en de mijnactiviteiten in de lood-zinkafzettingen stopten in 1969. De redenen hiervoor zijn de verslechterende werkomstandigheden en dalende metaalprijzen

Video

Kaart

Word lid van de discussie

0 thoughts on “Verlaten mijnen in Mazarrón”

  • De begraafplaats van Mazarrón – Spaanse Droomcasa

    […] Lees ook: Mazarrón | De verlaten mijnen […]

    Reply

Compare listings

Vergelijken