Een kijkje in het hart van Mazarrón

 • door Marcel van Veldhuizen
 • 4 jaar geleden
 • Mazarrón
 • 1
Print Friendly and PDF

Mazarrón ligt in een prachtige baai aan de Middellandse Zee. De totale kustlijn is wel 35 kilometer lang en bestaat uit vele mooie zandstranden en ongerepte baaien. Mazarrón heeft een rijk artistiek erfgoed, waar mijnbouw in de 19e en 20e eeuw een grote rol heeft gespeeld. In de Fenicische, Punische en Romeinse tijd werd er veel werk verricht in de mijnen. Vanwege de minerale rijkdom in de grond hebben de Arabieren zich ook gevestigd in dit gebied. Hierdoor zijn er veel interessante archeologische overblijfselen in de stad te vinden

Mijnbouw

Vlak voor het einde van de snelweg RM23 zie je aan je linkerhand de indrukwekkende restanten van de mijnen en mijngebouwen liggen. Een fascinerend kleurrijk gezicht. In de mijnen werden ijzer, lood, zilver en aluin gewonnen. De winning van ijzer is aan het begin van de twintigste eeuw gestopt. De aluinmijn is gesloten in 1953 en de mijnactiviteiten in de lood-zinkafzettingen stopten in 1969. De redenen hiervoor zijn de verslechterende werkomstandigheden en dalende metaalprijzen.

Neem de afslag Mazarrón Norte om een glimp van dichtbij op te vangen en terecht te komen in het hart van dit voormalige mijnwerkersstadje. Wanneer je trouwens doorrijdt naar de rotonde, rij je met een grote boog om de mijnen heen en kom je de stad vanaf de andere kant binnen. Na het sluiten van de mijnen, omdat de grondstoffen goedkoper uit Azië geïmporteerd konden worden, richtte Mazarrón zich op toerisme, landbouw en visserij. In de haven liggen de talrijke vissersboten en is er een vismarkt.

Klooster

Op Plaza del Convento staat wekelijks op zaterdag de weekmarkt. Een kleine markt waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen. In vergelijking met de markt van Alhama de Murcia merk je dat deze markt meer gericht is op de toeristen. Niet dat dit de markt minder leuk maakt. Loop even langs de notenboer en koop een zakje heerlijke gebrande amandelen in schil. En als je dan toch op dit plein staat, breng dan meteen een bezoek aan het klooster van La Purísima, uit 1565. In de kerk valt de zijkapel op, waarvan wordt gedacht dat het de oude hermitage was. De oorsprong hiervan dateert uit de 16e eeuw. De architectuur in de kerk bestaat uit bijzondere werken uit de 18e eeuw. Het beeldhouwwerk van de beschermheilige van Mazarrón, Camarin, is gemaakt tussen 1565 en 1573.

Plaza del Ayuntamiento

Vanaf het marktplein loop je via een paar nauwe straatjes naar Plaza del Ayuntamiento waar het gemeentehuis en het voormalig cultureel centrum staan. Deze twee gebouwen zijn gebouwd in modernistische stijl aan het begin van de 20e eeuw. Op dit sfeervolle plein kun je op de diverse terrasjes koffie drinken en tapas eten. Een hele fijne plek waar je een tijdje kunt vertoeven

Mudejar

Na een korte break slenteren we verder door de straten van Mazarrón. Een deel waar we niet eerder zijn geweest. In de verte verschijnt het silhouette van Velez Castillo de Los Veléz. Iets voor de restanten van dat kasteel, kom je langs Iglesia de San Andrés (16e eeuw). Als het lukt, probeer dan een bezoekje in de kerk te brengen wanneer het open is. De kerk is gebouwd in opdracht van de markies van Villena. Van de oorspronkelijke tempel is het hoofdschip bewaard gebleven, waarin het prachtige cassette plafond van Mudejar opvalt. Een grappig detail van het pleintje naast de kerk is dat er tussen de bomen kunstgras ligt

Restanten van het kasteel Los Veléz

Het kasteel is in de 15e eeuw gebouwd door de markies van Veléz. Het heeft een oppervlakte van meer dan 3.000 vierkante meter en heeft een onregelmatige vorm. Het kasteel kan worden verdeeld in twee zones: het fort en de paradegrond. De muren worden ondersteund door de rots van de berg waar ze op staat. In 2017 is het kasteel officieel cultureel erfgoed geworden. Het kasteel is in 2009 gerenoveerd en open gegaan als een auditorium. Door hevige regenval in 2010 is de constructie hiervan ingestort. Op dit moment is het kasteel gesloten. De gemeente heeft plannen om het kasteel te restaureren en in de toekomst open te stellen voor publiek.

Toren van Los Caballos

Even buiten Mazarrón staan de kenmerkende torens Torre de Vieja de la Cumbre (17e eeuw) in de haven, de Toren van Los Caballos en de Toren van Santa Isabel in Bolnuevo. Op de heuvel van El Molinete, staat een uitkijktoren met een cirkelvormige indeling. Tussen de 16e en 18e eeuw vielen piraten Mazarrón aan. Vanuit deze torens werd destijds de kustlijn in de gaten gehouden en zo nodig maatregelen getroffen ter bescherming van Mazarrón. 

Word lid van de discussie

4 thoughts on “Een kijkje in het hart van Mazarrón”

 • Robert Punselie

  Leuk Marcel, ik ga deze pagina bij mijn favorieten zetten zodat ik je site makkelijk kan volgen. Veel plezier in Murcia ik kom er ook graag en regelmatig en kan jou tips erg waarderen. Dank je.

  Reply
  • Marcel van Veldhuizen

   Dank je voor je leuke bericht Robert 🙂

   Reply
 • George

  Beste Marcel, wat leuk om verhalen van jou te horen over de omgeving waar wij kort geleden een huis hebben gekocht. Jouw informatie zal ons zeker in de begin-fase op weg helpen.
  Als aanvulling op al jouw info kan ik mogelijk nog toevoegen : de blue flag beaches die iets ten zuiden van Bolnuevo liggen. Werkelijk prachtig !
  Ik blijf jouw site volgen. Erg leuk !
  Mvg
  George

  Reply
  • Marcel van Veldhuizen

   Beste George, fijn om te lezen. Bedankt voor je info over de stranden. Die voorbij Bolnuevo zijn inderdaad prachtig.

   Reply
 • De twee rotsen van Mazarrón – Spaanse Droomcasa

  […] Lees ook: Mazarrón | Een kijkje in het hart […]

  Reply

Compare listings

Vergelijken