Het aankoopproces

Een nieuwbouwwoning kopen bij Spaanse DroomCasa in 5 stappen uitgelegd

Koppel zoekt woning in Spanje

1. Woning zoeken

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje is maatwerk. Spaanse DroomCasa begeleidt u bij het vinden van een nieuwbouwwoning waarnaar u altijd al zocht. Dit begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek en inventarisatie van uw wensen en behoeftes. De volgende stap is het zoeken van de nieuwbouwwoning. Wij bieden hiervoor een Kennismakingstrip aan. U gaat samen met de Spaanse DroomCasa makelaar drie dagen ‘op pad’.

Wij laten u niet alleen de nieuwbouwwoningen zien die passen bij uw voorkeuren. Ook laten wij u kennis maken met de regio van uw keuze, want … de locatie is vaak belangrijker dan de woning zelf. Wij geven u voldoende tijd om de omgeving te verkennen en ongedwongen de Spaanse sfeer en cultuur te proeven.

U heeft tijdens de Kennismakingstrip uw droomcasa gevonden en besluit om te kopen. Een spannend en geweldig moment in uw leven. De Spaanse DroomCasa makelaar brengt met u een bezoek aan het advocatenkantoor en notaris voor het belangrijke juridische en financiële deel van de aankoop. 

Gedurende de bouw van uw woning houden wij u middels foto’s en informatie maandelijks op de hoogte van de voortgang. En ook na overdracht van uw woning staat onze deur blijvend voor u open!

Aankoopkosten woning in Spanje

2. Aankoopkosten en betalingsschema

De aankoopkosten voor een nieuwbouwwoning Spanje zijn als volgt:

  • De aankoopprijs van de woning. Dit bedrag betaalt u in fases tijdens de bouw na ondertekening van de reserveringsovereenkomst en het koopcontract. Alle voorwaarden staan in de overeenkomst met de projectontwikkelaar en gebeurt onder bankgarantie, dus u bent altijd gegarandeerd van terugbetaling mocht de bouw om wat voor reden dan ook niet doorgaan. Uw advocatenkantoor controleert alle papieren en de bankgaranties. In de meeste gevallen betaalt u 50% van de aankoopprijs binnen 5 maanden en het restant bij de overdracht van de woning.
  • 10% aankoopbelasting (IVA). Dit bedrag, overheidsbelasting, komt boven op de aankoopprijs. Het totaalbedrag wordt vermeld in de reserveringsovereenkomst en koopcontract.
  • 1,5 procent AJD-belasting (zegelbelasting). Lokale regio belasting op aankoop van nieuwbouw. 
  • Aankoopkosten voor werkzaamheden advocaat en notaris, volmacht, NIE-nummers (uniek identificatie nummer niet-residenten, vergelijkbaar met BSN-nummer in Nederland), openen bankrekening, aansluiting nutsbedrijven en landregistratie (het Spaanse Kadaster).
  • Geen kosten makelaar. U betaalt ons helemaal niets. Wij ontvangen een vergoeding van de projectontwikkelaar, waar u uw woning koopt.
Financiering woning

3. Financiering

U financiert de aankoop uit eigen middelen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de overwaarde van uw Nederlandse woning of u maakt gebruik van een Spaanse hypotheek. Een Spaanse hypotheek is mogelijk tegen een aantal voorwaarden:

  • Maximaal 60% tot 65% van de aankoopprijs
  • Overige 35% tot 40% plus 10% belasting (IVA) en aankoopkosten financiert u uit eigen middelen
  • De hypotheek is lineair, heeft een lengte van maximaal 20 jaar en loopt tot uw 70ᵉ levensjaar
  • Uw financiële verplichtingen zijn totaal maximaal 30% van uw netto-inkomen.

Spaanse DroomCasa begeleidt u van A tot Z met de aanvraag van een Spaanse hypotheek.

Juridisch proces huis kopen Spanje

4. Juridisch en financieel proces

Het advocatenkantoor informeert u zorgvuldig en uitgebreid in uw eigen taal over het juridisch en financieel proces. Zij begeleiden u door dit proces zodat u zeker weet dat uw aankoop 100% veilig is. Samen met de advocaat en Spaanse DroomCasa brengt u een bezoek aan de notaris waar u een volmacht tekent. Hiermee kunt u de advocaat toestemming geven om de daadwerkelijke aankoop van uw woning te realiseren. U hoeft dus niet aanwezig te zijn in Spanje. De advocaat gebruikt de volmacht alleen en uitsluitend met uw toestemming en gaat hiermee ook een Spaanse bankrekening voor u openen en water en elektra aanvragen. De volmacht blijft onbeperkt geldig en kunt u in de toekomst weer gebruiken om de advocaat andere juridische zaken te laten regelen, bijvoorbeeld de verkoop van uw woning of het opstellen van een testament. Op elk gewenste moment kunt u de volmacht eenvoudig laten intrekken via de notaris bij u thuis in de omgeving.

Sleuteloverdracht woning Spanje

5. Uw eigendom

Het grote moment is daar: u ontvangt de sleutel van uw droomcasa en het leukste gedeelte kan beginnen; de inrichting van uw nieuwbouwwoning. Wij kunnen ons goed voorstellen dat er tegelijkertijd vragen ontstaan. Spaanse DroomCasa helpt u deze allemaal te beantwoorden. Van bijvoorbeeld kleine aanpassingen aan de woning, verhuur, wifi, aanschaf witgoed en airco, verzekeren van de woning, sleutelbeheer tot aan de dagelijkse boodschappen.

Ons aanbod

Bekijk onze woningen in de Costa Blanca Noord en Zuid, Costa Cálida en Costa de Almería Noord.

Compare listings

Vergelijken